2013/04/29

Alçant el cap


No arriba el dia. No arriba el temps...
La ràbia s’ha cosit als plecs de front i celles. L’enyor d’allò que mai s’ha tingut es torna desesperat crit ofegat dins el pap. Perquè allò que mai s’ha posseït és una ombra de justícia.
Un llampec de dolor li travessa de dreta a esquerra els ronyons... i tanca el ulls.

El cap sempre baix. Mirant a terra. Guaitant la terra i l’aigua de la sèquia. Només s’alça el cap per eixugar espurnes de suor. 

El barret entre els dits unflats. I els ulls blaus prenyats de núvols.
Cansat, esgotat, i més encara...
Sempre fa el que cal, el que toca. Sempre dona el que pertoca a son senyor. Creïlles, alficossos i enciams. Basquets plens, cistelles sobreeixides, sacs ben sacsejats per cabre més i més... I tot per son senyor i sa senyora ama.

No pot més. No mira res. No pensa massa...
Fart de veure les cames com canyots del xicot. El ventre sec i prim de la xiqueta. Les tovalles grogues i els llençols plens de pedaços. El llit ple de corcons i els plats desportellats. El cul de l’olla vella sempre mal farcit de bledes i cigrons.
Fart de mirar les aigües de la sèquia, la pols del caminal, els forats del dit polze a l’espardenya. Fart de mirar a terra, de no formar guerra, de callar.

Templat i jove sembla vell de tant aclucar els ulls, de tant corbar l’esquena. Fort i brau sembla feble, de tant beure llàgrimes, de tant treball...
Amb el llegó al muscle camina. Amb el barret al cap amaga el rostre. Amb les ungles plenes de terra acarona el mànec... I colpeja. 

Colpeja fort i brau, jove i templat la fusta grisa i verda del tauló que condemna les aigües de la sèquia i no les deixa córrer.
I bada la fusta i l’aigua regolfa sèquia avall. Brava, forta, jove i freda córre lliure per tot el temps que no l’han deixada. Es venja dels claus rovellats i del tap de la bassa, dels llimacs i les granotes, dels parotets i els pardals ofegats... Es venja de la condemna que la feia tèrbola i pudenta. I corre lliure, sèquia avall... LLIURE.

I ell alça el cap... S'agafa el barret entre les mans i el prem contra el pit. Respira i torna a colpejar... I trenca cada tauló de cada sèquia. I bada cada fusta vella perquè l’aigua puga tombar marges, negar taules, podrir soques i rebentar basses... avall, sempre avall, de toll en toll, de salt en salt... LLIURE.

Redreça les espatlles. Alça el coll i mira de cara a l’horitzó.
Ara és com tots i com ningú. I pasta fang amb les mans. I es rebolca els peus dins el sequiot. Descalç i descamisat riu sense vi. Colpeja amb els genolls el mànec del llegó. I mira l’aigua lliure avall, avall... de toll en toll, de salt en salt...

I ara que l’ha vista, no la voldrà captiva mai més, ni pudenta, ni verda, ni estancada... La voldrà sempre corrent jove, freda, clara...
I els cabassos i els basquets, les caixes i els cistells plens posaran colors de rosa a la cara de la xica. I faran fortes les cames del xicot i ompliran les mamelles de llet i el rebost i la cambra...
I no mirarà més a terra, no, mai més.