2013/02/04

OVIDI...des de dins



Un xiquet vestit de roig. Roig com l’ànima d’alguns espectadors silenciosos.

I al balcó de dalt, una dona amb bata verda. Verda com l’esperit i el fetge dels qui estan farts de ser els darrers, a la cua de tot i de tots.

Una caseta humil i ben construïda, com són les cases d’Alcoi: fermes i de bona pedra per fora, febles i de fustes corcades per dins. Canyissos i algeps, teules velles alçades i retornades una i cent voltes.

Des de dins d’aquella casa de perfecta simetria i façana de roses esglaiades, miren el carrer. Un carrer ple d’abrics negres, de sabates negres, de braços i colls ajupits. Tots de negre i gris i alguns cabells vermells. És hivern, fa fred i només les paraules sinceres desfaran la glaçada... però no totes ho són de ben sinceres, no totes...

Des d’aquells balcons paral·lels miren darrere dels vidres la muda manifestació de respecte, els cors en un puny, els punys en un cor. Els ulls oberts, els dits que recerquen a les butxaques una mica de caliu. Des de dalt cap avall miren encuriosits aquella gentada que escolta versos, que sent veus de vellut al barri de cases humils i costerut.

I el xiquet podria ser ell, anys enrere, i la dona podria ser la seva mare, perduda en la memòria de les dones feineres que moren pels seus. I la gentada podria ser menys muda, menys negra, més tova... 

Però tot és com és i no com podria ser.

Aquells nous habitants de casa seva no s’han sumat al seguici de cossos gelats. Amb el caliu d’aquelles cambres deliberen, pensen, miren... i la televisió els fa companyia, i alimenta els seus malsons.

Ja se’n van... ja baixen costera avall. Ja es posen a cobert. Amb els ulls impresos per  un senyal blau amb un homenet assegut a una cadira de rodes. Han escoltat els versos, han omplert el cor amb el pols tremolós de la guitarra sentida. I han escoltat el seu nom. Un nom pretensiós per a un fill de poble, obrer de paraules fondes i  cançons esgarrades com molles de bacallà, com branques de vinya vella que fa bon vi.

El seu nom: OVIDI

La seva casa, la seva gent, els seus veïns... seus?...però si "tot és de tots", diria ell, potser...


I un seguici de boques badades, de butxaques buides, de cabells blancs i bruns... Carrer amunt, carrer avall. Emocionats, després de recercar el frec d’un braç que ensuma amor (el seu braç bell, el seu amor novell), desprès de des-oblidar-lo i alçar de nou la veu als quatre vents.

Alcoi, 2 de febrer de 2013