2015/07/01

Carta oberta a Vicent Marzà DE MESTRE A MESTRE


DE MESTRE A MESTRE
Carta oberta a Vicent Marzà, d'un mestre d'escoles rurals valencianes

Hei Vicent, bon dia. M'he alçat amb ganes d'escriure i això faré. i SI TENS UN RATET (estarà difícil) DONCS LI PEGUES UNA ULLADA...
Et vaig conèixer a una assemblea comarcal de Compromís a Alcoi. Teníem entre mans les primàries i et vas deixar caure amb un company per contar-nos que havies decidit encapçalar la llista de Compromís per la circumscripció de Castelló per a diputat a Corts. Em va agradar que et posares a parlar de l'escola perquè jo sóc mestre i, aquella nit estava en l'assemblea fet pols desprès d'uns dies durs a les escoletes de poble en les quals treballe... Relleu, Sella, La Torre de les Maçanes... Escoles menudes que viuen sota l'amenaça constant de la Conselleria (hei, que ara tu ets el nostre Conseller, xè!) de tancar-les i enviar les xiquetes i xiquets a un poble més gran. Ja saps, escola tancada, poble assassinat. Però ells en tenen igual d'això. Hem lluitat amb tota la força de la nostra vocació de mestres per a mantenir vives les nostres escoles de poble malgrat tot i cada fi de curs s'assembla prou a un «enguany hem resistit, veurem l'any vinent»...
He fet classes de tot, de valencià, de religió, de Coneixement de Medi, francès, d'història, d'educació artística... a Primària a Infantil a Secundària... i sempre a l'Escola Pública. He tastat també això de fer classes a joves universitaris, ensenyant-los didàctica i he fet cursos i cursets de tota mena per estar en formació contínua... Com tu, a que si?... Recolzaments, atenció a alumnes amb necessitats educatives especials, acollida d'alumnes estrangers, patis, claustres, hores de preparació de materials didàctics... Com tu, veritat?.
Per això, Vicent, estic especialment content que sigues el nostre Conseller. Els companys i companyes, com que saben que milite activament a Compromís des de fa molt de temps, em fan preguntes. Coneixes el Vicent? Molt jove, no? Diu que festeja a Banyeres... Hehehe... ja saps, volen saber i troben que jo igual tinc alguna resposta. Fins i tot una companya ha comentat:- Ah, aleshores la Català se'n va ja al carrer per a sempre, no? Hehehehe. És una mestra tan, tan capficada en fer be la seva feina que quasi no s'entera que passa al món exterior.
Tens uns reptes que la gent no imagina. Els de Compromís ens hem mullat en el govern de la Generalitat per redreçar camins perduts desprès d'anys i anys de foscor i tens (tenim) un repte que no s'aconsegueix fàcilment: «TORNAR A L'EDUCACIÓ PÚBLICA VALENCIANA LA SEVA DIGNITAT». La colla de personatges indignes que ens han governat darrerament han aconseguit un objectiu que tenien ben claret: desmantellar i desprestigiar l'escola Pública. Ho tenien més fàcil amb la sanitat perquè ja la gent pensa generalment que si vols bons metges «els de pago són els millors». Amb l'escola no passava tant i menys encara a les escoles rurals. L'única escola de cada poble era la referència. Prestigiades per mestres sacrificats que, en condicions penoses, van aconseguir que aquells vells camperols de la postguerra comprengueren com és d'important portar els xiquets a l'escola i que aprengueren. Amb molts anys havíem aconseguit crear una clara consciència col·lectiva de la importància de les nostres escoles de poble. Totes i tots hem passat per elles i d'elles han eixit jutges, conductors d'autobús, filòsofs i llenyataires... I ara venen els fills del diable i ens suprimeixen, retallen, tanquen aules i escoles i ens aconsellen portar els alumnes a escoles concertades «que tenen de tot» I la maleïda mentalitat que ja campava per les ciutats mitjanes i grans que l'educació és millor «si és de pago» arriba fins els racons més amagats de les muntanyes. Han degradat tant la nostra feina, l'han desprestigiada tant que hem començat veure com els nostres alumnes s'amunteguen a les aules com ramat i com fem la nostra feina en unes condicions cada vegada pitjors.
Bo Vicent, que no vull cansar-te, que tu açò ho has viscut igual com jo, imagine...
Tu a la feina dura a la Conselleria i nosaltres al tall, a tractar de tornar a les escoles dels nostres pobles al centre de l'afecte dels nostres veïns i veïnes. A caminar, malgrat els entrebancs, amb un mateix objectiu i guiats per la mateixa idea: que no hi ha una feina més bonica i més important per a fer persones lliures que la d'educar.
Salutacions afectuoses, company.
Que no et manquen les forces que, com deia aquell, «el camí fa pujada i me'n vaig a peu»; com van els xiquets dels masos a l'escola del poble, amb un somriure i a peu.


Pau Torregrossa i Coloma. Mestre d'Escola