2012/11/20

Espanya. Estat sòlid?, líquid?, gasós?...




Un dia, quan aprenia a estar filòsof per aquella València, vaig aprendre la diferència i les determinacions ontològiques entre “ser” i “estar”.
Des d’aleshores, quan em pregunten d’on sóc, vinc o visc, solc dir el nom del poblet aquest que (per sort) no hi és ni al mapa i ÉS EL MEU POBLET. Desprès de deslocalitzar-me d’allò que en diuen en castellà “la patria chica”, acabe dient (per aclariment de l’interlocutor, solament si s’ecau) que ESTIC espanyol. I, com es podia esperar, “fan cares”...

No, no ho sóc, simplement ho estic...  Perquè SER és allò que substancialment et determina: sóc humà, fill i germà, mascle i pentadàctil, vivípar i vertebrat, mamífer... (entre d’altres coses).
 I ,encara que la vida em portés a deixar de ser alguna d’aquestes coses, o jo m’hi capfiqués; continuaria sent-ho ( i tampoc ho tinc tan clar,no)... Però espanyol solament ESTIC, perquè Espanya és un Estat no una realitat ontològicament immutable i immarcessible. No, no sóc, estic, perquè cada dia tinc més clar que els estats, les fronteres i les divisions administratives no són “el sursum cordae” ni “la panxa sa mare”. Són això...unes coses que ens convenen o no, que ens van be o no, que ens serveixen o ens fan maleir. 


Si, sóc d’aquells que només diu que és (està) espanyol quan estic per l’estranger, quan pregunten (que és ben típic fer aquesta pregunta quan un és un guiri que fa tombs per aquí i per allà). I com que em sent jo molt mediterrani i l’Estat Espanyol està a una voreta de la mar que m’estime tant, doncs espanyols estem, això sembla. Per ubicar, vaja...sense intencions patriòtiques ni de cap altra mena.


Alguns records: 


Praha (Praga) any de la picor... una trobada europea de joves. Era cap d’any i a l’alberg on hi ens allotjàvem algú (un català, per cert) va trobar que podíem fer un numeret cadascú de la seva terra, país o nacionalitat. Les poloneses van cantar una cançó popular de la seva terra, els alemanys idem,  i nosaltres no vam ballar flamenc ni cantar una de Manolo Escobar (no per res, ni tan sols se’ns va ocórrer). Érem cinc catalans i set valencians i una murciana i vam decidir que posaríem el menjar que dúiem per compartir amb tots i que cantaríem “el tio pep se’n va a Muro” (murciana inclosa, que la xica se la sabia i li feia riure la cançoneta, vaja)...

Sempre m'agrada recordar aquell sicilià a Malta quan desprès de la pregunta va alçar el rostre amb cara de gloriós deler i satisfacció infinita dient: ah, spagnoooolo!!!. Aquell somriure és indescriptible, la veritat... Sarcasme?. Records del vell Regne de les dues Sicílies?... Qui sap el motiu d’aquella rialla fantàstica?.

O la cara d’aquell romanès a Milà que estranyat deia: no, tu non é spagnolo... tu... Napoletano?... Collons, per una volta que m’anime a dir que sóc espanyol i no s’ho creuen!.

O la millor de totes les cares, la d’aquell home al tren que ens portava a Pompeia. Assegut a vora meu, de grisos cabells i capficat en la seva lectura substanciosa ens escoltava parlar la nostra llengua i no va poder resistir-se a preguntar:  -Dove sei?... Spagnolo?, non é possibile... ma perchè io scolto parlare e capisco qusi tutto?...non parlate spagnolo?. Questa lingua non é lingua spagnola!!!.

I aquell dia a València, al mercadet de Sant Pere, demanant les coses en la manera que les hagués demanat si les comprara a la tenda del meu poble. “Xico, què tú d’on eres?. Que parles com els catalans?” (seria l’accent d’aquestes muntanyes alacantines el que li va sonar estrany a la Ampariues aquella?... aquest és el dia que no ho se, ni ho sabré).
Aquestes i d’altres anècdotes han anat portant-me a un carreró estrany: el carreró de sóc-però-no-sóc, estic com si no estiguera, sóc però no em deixen ser “a la meua manera de ser”... Un aldarull mental, podríem definir. Perquè si SER espanyol és el que se suposa, si ser valencià és el que s'espera, si SÓC COM TOTS I COM NINGÚ...QUÈ?... ai, calleu, és fotut això si...


I ara la paradoxa:

Hi ha qui vol ser espanyol i europeu i no el deixen. 

El meu amic Abdellah vol deixar d’estar al Marroc i estar aquí, a Europa, però li deneguen el visat perquè el seu cap (treballa a un gimnàs a Rabat) no li estava pagant la “caisse sociale” (o sigui defraudava el govern signant nòmines davall un retrat del rei, que allà el posen fins a les parades del mercat al carrer, al rei aquell). Per questa raó, al Consolat espanyol no li fan els papers ni per venir a fer turisme fins que no pague el que deu al govern del seu estat (que allò tampoc és un país, no... és un invent que convé a alguns i que no té massa dies tampoc ).

Que això d’una terra, una moneda, una bandera, una llengua, un rei i una llei no és més que un mite que no se si es dona a cap lloc del món (Andorra potser?... ah, no ,que aquestos tenen dos prínceps o tres, i quan van a la “Cumbre IberoAmericana” parlen castellà... non capisco niente...no se... El món és tan rar!!!).

També vol ser espanyol qui tracta de botar la tanca de Melilla o s’aventura en una pastera des d’Algèria... I a aquestos se’ls nega fins i tot la identitat sepultats en tombes sense nom a Algessires o  directament abocats a la mar.

Es baralla la possibilitat que el govern espanyol atorgui la nacionalitat a aquells estrangers que comprin un habitatge per valor de 160.000. L'oferta va dirigida especialment als nous rics provinents de la Xina i Rússia. No sé el que pot moure a un xinès o un rus a convertir-se al espanyolisme (segurament algun "tripijoc" de què es puguin aprofitar, que l’afecte per Manolo Escobar o “La Roja” no crec que sigui, no), però em crida l'atenció el valor que li dóna el govern (el més patriòtic espanyol dels possibles)  al fet de ser espanyol. Li han posat preu... si, com sona: Pagues i ERES... vaja!!! Pecunia substantia est.



Fins ara, semblava que ser espanyol era (per als qui llueixen bandera i polsera) una cosa especial, que ser espanyol era ser "different", que havíem de tenir fúria i “pasión gitana i aquestes coses, que calia vendre una marca única al món que era la marca Espanya i que, en fi, per a serespanyol d'Espanya calia menjar truita, pernil, beure Xerés, Brandy Soberano (soberano Borbón, que d’altres sobiranies no en volen sentir parlar, no) i aguantar-se les ganes de pixar com un “machote español.
 I resulta que no, que ara només cal comprar-se un piset ben car a qualsevol de les ciutats del territori (als paradisos turístics preferiblement).
 No t'obliguen ni a posar una flamenca sobre del televisor. Pel que es veu, ser espanyol ja no té res especial, així que si és tan fàcil ser espanyol, proposo que també sigui fàcil deixar de ser-ho. Només caldria fixar un preu ...
Perquè de tota manera, espanyol no s’és, s’està... i si s’està, es pot deixar d’estar i no s’afecta l’essència ni la subsistència.


I els estats, ja sabeu poden ser : sòlids, líquids o gasós. Espanya és sòlida perquè s’ha ben solidificat la corrupció i la desmesura. Líquida, perquè van liquidant (i ja no queda massa per rematar-ho) tot el que era de tots. I gasosa, perquè se’n volen pels vents les il·lusions de poder ésser un estat plural i divers on podíem conviure gràcies a la riquesa dels pobles que la veníem formant.
En fi, posem-li preu també a DEIXAR D’ESTAR espanyols, que desprès de tot no és un sagrament que imprimeixi caràcter, i els tatuatges ja els esborren amb el làsser, que no passa res, home...
T’imagines que quan estem al ventre de la nostra mare triarem tot el que no hem triat abans de néixer?: color d’ulls i cabells, raça, llengua i nació, sexe, lloc de naixement i residència... No, no és possible. ESTEM ON ESTEM I SOM COM SOM... L’ÉSSER NO CANVIARÀ, PERÒ L’ESTAR... PERQUÈ NO?. Tot és veure si sabem exactament què volem i si podem fer-ho...

1 comentari:

Andreu ha dit...

Molt d'acord. Digues on s'ha de signar i hora. Les fronteres, com deia aquell, estan fetes amb la sang dels soldats i el semen dels emperadors....res, ratlles ací i allà que l'aire i el temps ja han esborrat. Un peu ací i un altre allà i la línia enmig (sempre imaginària), circulant cap a enlloc i traficant identitats, o segrestant-les. Molt bona reflexió i molt ben dita.