2011/10/30

Gorgona Siciliana


De moltes notes i compassos,

De sons i olors.

Dormir poc i buscar els tres cantons de tot i més, amb la sensació que no hi ha prou temps ni prou vida.

Veure néixer i posar-se el sol sobre la mateixa mar amb noms diferents: tres homes, tres noms, tres cames...

Estar a Tunísia, a Grècia, Albània i Itàlia al mateix temps, simultània i pobrament.

El vestit vermell, els músculs bruns de les cames, les bicicletes i els vaixells.

Penyots i platges quasi solitàries. Un caos que funciona i uns àngels que ho miren tot amb cara d’haver menjat be, molt be, d’haver-se menjat Palerm.

El somrís de Mohamed i les explicacions de la gent que allibera les terres per plantar oliveres noves.

Besos d’homes i ulls lluents de dona, olor de fruites al sol i mar... Tomaques assecades al sol, melmelades, tonyines i braços forts.

I la persecució dels qui cuiden els atuells al museu de Siracusa mentre es mouen els ventalls i les passes lentes dels vianants.

Un lloc que fa sorgir paraules aspres a la nit i dolces al matí.

Desnivell, glopades de foc i pedres negres.

La Gorgona siciliana somriu, somriu... I els gossos rebequen els colls a l’ombra de Monreale sobre el marbre i les pedres daurades que ho cobreixen tot.

Ni de nit dona treva la calor. Tots semblen conèixer-se i reparteixen afectes mentre el cambrer de Catània fa volar les botelles darrere del mostrador.

Color de cendra i fanal nocturn. Color de sorra grisa i carn desperta. Color de pi blau i flor verda. I els noms masculins penjats amb claus a les oliveres davant de l’abraçada dels soldats.

I tot el que no és teu es fa teu. I tot el que no es pot mirar, veure, contemplar queda pel futur inexistent i desitjat.

“Cadranno le mura e di nuovo potrò respirare”. I cauran, pedra a pedra, mentre la bellesa balla sola vora les ruïnes dels banys i les muralles. Somriu i cluca l'ull l'indi... i la verge és tan amunt que tapa la lluna amb el seu cap.

Respirar de nou Mediterrània

Respirar sense més paraules xifrades

Respirar la mar

Jònica, Tirrena, Mediterrània...