2016/01/10

de TOPONÍMIA o de com és d'important el NOM

Quan no et respecten EL TEU NOM ho prens fort, t'emprenyes, et sents malament...No?.
No, no vaig a dedicar aquesta reflexió a esbrinar les raons històriques per les quals alguns pobles nostres van estar «RETRADUÏTS» O CANVIATS ARBITRÀRIAMENT temps enrere. El meu poble és un d'aquells pobles que «anomenen» sistemàticament mal, malgrat l'esforç d'uns i d'altres per explicar com s'hauria de dir be i quina mena de manca de respecte és continuar mantenint la «mala traducció» que, segons em diuen: 
«- mai us traureu de damunt».
La realitat de la TOPONÍMIA VALENCIANA, malgrat que molta cosa s'ha avançat, continua sent un desastre, un autèntic símptoma de com tenim la terra, el País, la dignitat i l'autoestima com a poble valencià. I és especialment horrorós en el cas del nom d'alguns pobles nostres:
- La Vila Joiosa, el poble amb el nom més bonic del món, (la ciutat de l'alegria) ha de suportar i suporta, amb el coll tort i connivència d'ajuntament, institucions locals i provincials, etc... un VILLAJOYOSA diguem-ne «abominable». I per què? Perquè sembla que les persones que allà estiuegen (és un poble turístic de la Marina i està acostumat a gent de moltes procedències) són (així les tracten quan «retradueixen») idiotes i incapaces de comprendre que un poble té el seu nom i prou i que poden pronunciar perfectament, vinguen d'on vinguen d'arreu del món, el nom d'aquell poble costaner i acollidor. Dir «La Vila» no és tan difícil, almenys igual de difícil com dir Benimuslem o Benialfaquí (que mai ningú ha gosat traduir).
- La Font de la Figuera, un poble a la frontera amb la Manxa, en la ruta principal que comunica l'antic Regne de València amb les terres de domini castellà. Un poble pel qual has de passar necessàriament. I ser un lloc de pas, parada i repòs per a viatgers l'ha fet famós entre els transportistes de tot arreu com a FUENTELAHIGUERA. Si, està molt prop de Villena o d'Almansa, d'on ve allò que a tots alcança, però el seu nom és La Font. O és que els camioners que saben on estan els llocs més apartats, les rutes més convenients i els bars on es menja millor (siguen d'onsevulla que siguen aquestos conductors de camió) i no saben pronunciar «La Font»?... segur que si, no els fem d'ignorants, que no ho són.
-La Torre de les Maçanes, el meu poblet. A la creuera de dos vells camins importants que comunicaven l'interior i la mar (de Cocentaina a La Vila) quan el port de la Carrasqueta no existia encara. Conten que el meu poblet va acabar sent famós a la ciutat capital d'Alacant, per dues raons: pel sanatori antituberculós que hi funcionà fins no fa massa anys i per un anunci a l'estació d'autobusos central de la ciutat que deia «agua de TORREMANZANAS, que hace beber sin tener ganas». Siga per aixó o perquè «la curtor és infinita», la difusió del topònim absurd de «las manzanas» continua vigent i sempre hi ha algun personatge de la dreta postfranquista que enyora la seva recuperació oficial.


Podria seguir amb topònims infames que suportem i suporten les persones que viuen en molts dels nostres pobles i ciutats (Las Alquerias del Niño Perdido, Villanueva de Castellón, Monóvar, Jijona, Sagunto, Elche (Guevara?)). Però amb aquestos tres en tenim prou per fer-nos una idea: la idea de que necessitem UNA ACCIÓ DECIDIDA I SERIOSA DEL GOVERN VALENCIÀ PER A, ACONSELLAT PER LES PERSONES QUE SABEN I MOLT DEL TEMA, POSAR REMEI D'UNA VEGADA PER TOTES A AQUEST DESGAVELL. Si, ja se, sempre hi ha qui pensa que aquestes coses no són prioritats, però és mentida que no ho siguen. El nom és el que dóna entitat i identifica, és molt important i, mentre no posem remei a aquestes coses, seguirem pel «bon» camí de la tontera, la manca de dignitat com a poble i ofrenant glòries a qui no les valora ni aprecia.
Qüestió que em plantege: seguim comprant «spray» negre per arreglar les senyals que encara ens fiquen Manzanas, Joyas o Higueras?... o ho deixem en mans de les persones de trellat i passem pàgina ja d'una vegada? No se a què esperen els nostres flamants governants, la veritat.